Jongeren vinden het steeds moeilijker om de juiste studie- of beroepskeuze te maken. Ze worden al vroeg geconfronteerd met keuzes die ze voor hun toekomst moeten maken, maar hebben eigenlijk geen idee wat ze nu écht leuk vinden, waar hun interesses liggen of waar ze goed in zijn. Daarnaast is het voor hen niet altijd duidelijk welke beroepen en banen er nu precies zijn, wat deze inhouden en welke vaardigheden ervoor nodig zijn. Aan de andere kant zien we dat organisaties de input en het perspectief van jongeren goed kunnen gebruiken bij vraagstukken waar zij tegenaan lopen. Het coachingsprogramma ZOOFF Your Life speelt hierop in door jongeren en organisaties met elkaar te verbinden. 


IN HET KORT

  • Gestart in 2021
  • 250 jongeren doen mee
  • Samen bereikten zij al 600 kinderen
  • Actief in Nissewaard, Vlaardingen en Schiedam
Kennis

Samenwerking

ZOOFF Your Life is een coachingsprogramma voor jongeren van 14 tot 27 jaar die hulp kunnen gebruiken bij hun studiekeuze. Die willen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling en hun plannen voor de toekomst. En die iets bij willen dragen aan de samenleving. Het project is ontwikkeld door de Kleine Ambassade en maakt deel uit van het aanbod Maatschappelijke Diensttijd (MDT), een initiatief van de Rijksoverheid.

Onderzoek

Persoonlijke ontwikkeling

Tijdens het ZOOFF Your Life traject staat persoonlijke ontwikkeling centraal. Jongeren gaan samen met hun projectteam op onderzoek uit naar wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze leuk vinden. Dit doen ze door tijdens ZOOFF days praktisch aan de slag te gaan bij de organisatie waarmee ze zijn gematcht. Ze maken kennis met de werkzaamheden en beroepen die er uit te voeren zijn.

Advies

Bijdrage aan de maatschappij

De jongeren leren tijdens ZOOFF Your Life niet alleen iets over zichzelf. Ze ontdekken ook hoe ze iets voor een ander kunnen betekenen en helpen de organisatie waarbij ze het traject uitvoeren. Dat doen ze door met een frisse blik mee te denken over mogelijke oplossingen voor een vraagstuk dat de organisatie heeft aangedragen.

Resultaat

Inzicht in eigen vaardigheden

De eindactiviteit vormt het hoogtepunt van het ZOOFF Your Life traject. Tijdens de eindactiviteit brengen de jongeren hun geleerde kennis in de praktijk en oefenen ze de vaardigheden die ze als leerdoel hebben gesteld. Denk aan het begeleiden van een groepje kinderen tijdens een educatieve excursie, het coördineren van een activiteitenmiddag of het geven van een beweegworkshop aan ouderen.


Partners

MDT, SWO, De Buurtvrouw, Primo Schiedam, Bibliotheek de Plataan, Bibliotheek de Boekenberg, Gemeente Nissewaard, Stichting Aanzet

 

Terug naar het overzicht