Platform Zooff

Hoe zorgen we ervoor dat jongeren goed geïnformeerd een passende studie- of beroepskeuze kunnen maken? En hoe laten we ze tegelijkertijd kennismaken met de carrièremogelijkheden bij bedrijven in hun omgeving?

Tijdens onze projecten horen we jongeren nog regelmatig verzuchten dat ze niet goed weten wat ze ‘later’ willen gaan doen. Ze hebben het gevoel dat de informatie die ze krijgen op school, of tijdens open dagen, te weinig inzicht geeft in wat opleidingen of beroepen echt inhouden. Dat maakt het voor hen moeilijk om een studie of beroepskeuze te maken die past bij hun kwaliteiten en interesses.

Aan de andere kant geven lokale bedrijven en organisaties aan dat het steeds lastiger wordt om jongeren te bereiken. Zij bieden werkgelegenheid voor een breed scala aan beroepen, maar weten niet goed hoe ze dat aanbod bij jongeren onder de aandacht kunnen brengen. Zij zien dat jongeren na hun opleiding daardoor vaak buiten de grenzen van hun woongemeente op zoek gaan naar een baan.

Studie- en beroepsadvies nieuwe stijl

Met het online platform Zooff brengen we jongeren en lokale bedrijven dichter bij elkaar. Via het platform krijgen jongeren meer inzicht in hun talenten en ontdekken hoe ze die in de toekomst als professional kunnen benutten. Vervolgens worden de jongeren op basis van hun talent en interesses ‘gematcht’ met lokale bedrijven en ontdekken ze hoe divers de arbeidsmarkt in hun directe omgeving is. Op deze manier leren jongeren via het platform dus ook de mogelijkheden van hun stad op een andere manier kennen.

Ontwikkeld samen met jongeren

Het idee Zooff komt voort uit het I’ve Got the #Power coachingstraject. We luisterden naar de informatiebehoeften van jongeren en zorgen dat de informatie van bedrijven daarop aansluit. Jongeren maken aan de hand van slechts een aantal vragen een profiel aan. Dat wordt vervolgens gekoppeld aan de kenmerken van de deelnemende bedrijven. Jongeren leren op deze manier het bedrijf kennen en hebben daarnaast vaak nog de mogelijkheid om bijvoorbeeld een keertje live kennis te maken, een dagje mee te lopen of kennis op te doen voor een profielwerkstuk.

Meedoen of meer weten?

De demo van Zooff staat klaar, de eerste bedrijven hebben zich aangemeld en de ontwikkeling van de pilotversie van het platform is in volle gang. Dit jaar starten we met Zooff in de gemeente Schiedam, maar het platform kan ook in andere gemeenten worden opgestart. Marco vertelt je er graag meer over. Neem contact met hem op via marcodelaat@dekleineambassade.nl of 06-34926720


Terug naar het overzicht