Wie gaat er later werken in de haven van Schiedam? Als er in een volle klas geen enkele leerling ‘ik’ antwoordt op die vraag, heb je als stad Schiedam een knelpunt. Ons antwoord hierop is de haventour. Een kennismaking met de haven, de werkzaamheden en beroepen. Per schip en helemaal op de manier die kinderen samen met ons hebben bedacht.

IN HET KORT

  • Opgestart in 2017
  • Elk voorjaar havenexcursies
  • Al meer dan 1300 kinderen deden mee
  • Ontwikkeld in opdracht van Kindergemeenteraad Schiedam
Kennis

Kennis vergroten

In 2017 deden we samen met de Kindergemeenteraad Schiedam onderzoek naar het belang van bedrijven voor de stad. Wat bleek? Kinderen waren totaal niet bekend met de haven, een van de belangrijkste en innovatieve sectoren in Schiedam. Ook na meer informatie hierover bleven ze stellig: die haven was voor hen echt niet interessant.

Onderzoek

Ervaring leert

Wat is ervoor nodig om die kennis over de haven interessant te maken voor kinderen? Daarvoor gingen we samen met kinderen op onderzoek uit. We lieten ze kennismaken met alle aspecten van de haven: de beroepen, de bedrijven, de logistiek, innovaties en infrastructuur.

Advies

Dit moet je zien!

Het onderzoek verraste de Kindergemeenteraad en maakte diepe indruk. Kinderen die in eerste instantie het minst geïnteresseerd waren, werden enthousiaste havenambassadeurs. Zij zagen zichzelf in de toekomst wel in die haven werken. "De haven is zo'n bijzondere plek, alle kinderen zouden deze moeten bezoeken zodat ze er ook meer over te weten komen!”

Resultaat

Havenavontuur

Aan de slag! Samen met de kinderen ontwikkelden we een educatief havenavontuur. Aan de hand van een tweedelige kenniskrant en een interactieve haventour komen kinderen alles te weten over de haven. We beginnen bij de wereldkaart en zoomen steeds verder in op de haven zelf. Op deze manier zien ze hoe ver de werkzaamheden in Schiedam reiken en hoe bijzonder dat is.


Partners

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Boskalis, GustoMSC, SBM Offshore, Loodswezen B.V. Klasmann-Deilmann, L van Tiel Transports, DFDS Seaways, Damen Shiprepair & Conversion, Avezaat Cranes, Koninklijke Roeiersvereening Eendracht, Hatenboer-Water B.V., Huisman Equipement B.V. Mammoet Nederland B.V. Garfield Aluminium B.V., Gemeente Schiedam, Gemeente Vlaardingen, Schiedam Partners. 

 

Terug naar het overzicht