Kindergemeenteraad Nissewaard

Hoe brengen we kinderen, het bestuur en de stad dichter bij elkaar?

Samen met de gemeente Nissewaard betrekken we kinderen uit de gemeente al jong bij beleidsvorming. Dat doen we door middel van een Kindergemeenteraad. Met de Kindergemeenteraad worden kinderen, het bestuur en de stad dichter bij elkaar gebracht. Kinderparticipatie in gemeentebeleid wordt bevorderd en kinderen leren hoe je via het beleid van de gemeente een verschil kunt maken voor andere kinderen (en volwassenen) in hun omgeving.

Meedenken en meedoen

Van alle basisscholen in Nissewaard kan één leerling deelnemen aan de Kindergemeenteraad. Op die manier vertegenwoordigt de raad alle kinderen uit de gemeente. De kinderen zitten twee jaar lang in de Kindergemeenteraad. Zij zitten dan in groep 7 en 8. Middels lessen een excursies verdiepen de kinderen zich in verschillende beleidsterreinen. Ook vragen ze regelmatig leeftijdsgenoten om hun mening en gaan ze in gesprek met ambtenaren, bewoners en uiteenlopende professionals. Op basis van hun bevindingen adviseren ze het bestuur van Nissewaard.

Gezocht: kindergemeenteraadsleden

In de Kindergemeenteraad Nissewaard denk en praat je mee over wat er in jouw gemeente gebeurt en wat er zou moeten gebeuren. Als kindergemeenteraadslid ben je ook vertegenwoordiger van de andere kinderen uit Nissewaard, want ook de mening van jouw klasgenoten, vrienden en vriendinnen vinden wij belangrijk. Samen met de andere kindergemeenteraadsleden doe je gedurende twee jaar onderzoek naar allerlei leuke en leerzame onderwerpen en krijg je de bijzondere kans om adviezen uit te brengen aan de gemeente! Goed om te weten: de Kindergemeenteraad gaat in het najaar van 2021 van start.  
   
Stuur ons vóór 31 mei jouw sollicitatieformulier. Download het formulier hier. Beantwoord de vragen over wie je bent en wat je graag doet. Natuurlijk willen we ook graag weten waarom jij kindergemeenteraadslid wilt worden, wat je zou willen veranderen in Schiedam en of je daar nu al goede ideeën voor hebt.  

Als alle aanmeldingen binnen zijn, maakt een sollicitatiecommissie van de Kleine Ambassade een selectie uit de inzendingen. Op 8 juni krijg je te horen of je naar de sollicitatiemiddag mag komen. Die vindt plaats op 16 juni; houd deze dag dus vrij in je agenda.

Stuur je sollicitatie naar:

De Kleine Ambassade
t.a.v. KGR Schiedam
Vijgensteeg 2
3111 PT Schiedam

Of mail naar post@dekleineambassade.nl

De Kindergemeenteraad adviseert

Na elk blok zijn de adviezen die de Kindergemeenteraad heeft gegeven tijdens het Gesprek met de Gemeente voor iedereen na te lezen. Op ons Youtube-kanaal vind je ook filmverslagen.

Na de presentatie van de adviezen zorgen wij er altijd voor dat de bevindingen van de kinderraadsleden worden teruggekoppeld aan de omgeving. We vertalen hun waardevolle input naar adviezen aan scholen, instellingen, bedrijven en de gemeente, zodat zij er echt mee aan de slag kunnen. We blijven ons inzetten tot de ideeën en adviezen daadwerkelijk worden opgepakt.

Bekijk hieronder onze adviezen:

Meer weten?

Wil je meer weten over het project Kindergemeenteraad Nissewaard, dan kun je contact opnemen met Renate via 010-2731011 of renatevanderdonk@dekleineambassade.nl


Terug naar het overzicht