De gemeente Schiedam vindt het belangrijk dat jongeren elkaar én de gemeente weten te vinden. Daarom ontwikkelden wij in samenwerking met de gemeente een participatietraject voor en met jongeren. Zo brengen we in kaart welke jongeren er allemaal actief (zouden willen) zijn in Schiedam en onderzoeken we hoe we jongeren meer kunnen betrekken bij de stad. Dat doen we onder meer met de Start up.

IN HET KORT

  • onderdeel van I’ve Got the Power 
  • actieve jongeren verbinden 
Kennis

Jongeren verbinden

Een ander onderdeel van het traject jongerenparticipatie is de I’ve Got the #Power Start up. Een bijeenkomst die we samen organiseren met een enthousiaste en betrokken groep jongeren - die ook al in andere projecten hebben meegedacht - en professionals, bestuurders en organisaties uit de regio. Het doel van de Start-up is om actieve jongeren met elkaar te verbinden en gezamenlijk meer inzicht krijgen in de manieren om alle jongeren meer te betrekken bij de stad.

Onderzoek

Dineren en debatteren

Met de Start up laten jongeren hun stem horen over thema’s die zij belangrijk vinden. Elk jaar in november gaan jongeren en professionals samen aan tafel. Ze dineren en debatteren, waarbij zij in drie gangen met elkaar in gesprek gaan. Tussen de gangen door bespreken ze aan de hand van een spel de stad van de toekomst. Wat zijn de persoonlijke wensen, behoeften en dromen van iedereen? De tafelgenoten onderzoeken wat ze belangrijk vinden en wat ze daar zelf in kunnen bijdragen.

Advies

Dé stad voor en door jongeren

Zo leren de deelnemers elkaar kennen en brainstormen ze over nieuwe ideeën. Maar daar blijft het niet bij. Zaken worden ook direct opgepakt. Aan het eind van de avond zijn er ook echt afspraken gemaakt dat er iets gedaan wordt met de oplossingen en plannen om van Schiedam écht een stad voor en door jongeren te maken!

Resultaat

Alles komt samen

Tijdens de Start-up komen de deelnemers en ideeën samen, worden plannen om het komende jaar mee aan de slag te gaan duidelijker: het startpunt voor de rest van het jaar. De uitkomsten laten we zien in een filmpje. En komen terug in de nieuwe edities van projecten.


Partners

  • gemeente Schiedam

 

Terug naar het overzicht