Schiedam is eenstad vol erfgoed-schatten. Mooi om naar te kijken, maar vooral ook leuken belangrijk om te weten wat het verhaalachter zo’n bijzonder stukje erfgoed is! Dit soortverhalen zorgener namelijk voor dat kinderen zich trots voelen op hun stad en het lokale erfgoed. Daarom adviseerden de kinderen uit de Kindergemeenteraad van 2015 -2017 om die verhalen vooral niet verborgen te houden, maar ze vol enthousiasme te vertellen. En dus werd, op advies van de Kindergemeenteraad, de HIT-krant in het leven geroepen. Een educatieve erfgoedkrant waarmee kinderen, begeleid door de personages van HIT (het Historisch Inspectie Team), zelf op onderzoek uit kunnen gaan in de stad om zo het erfgoed te ontdekken en beleven!

IN HET KORT

  • Educatieve erfgoedkrant voor in de klas
  • Naar een advies van de Kindergemeenteraad 2015 - 2017
  • Maakt kinderen trots op Schiedam
  • Met steun van het De Groot Fonds
Kennis

Hoe maak je erfgoededucatie

Het idee voor de HIT-krant ontstond toen de Kindergemeenteraad van 2015-2017 zich verdiepte in cultuur, erfgoed en de binnenstad. In opdracht van de gemeente deden we samen met hen onderzoek naar wat er op dat gebied aan aanbod is en wat er verbeterd zou kunnen worden om het nog leuker en toegankelijker voor kinderen te maken.

Onderzoek

Meer kennis maakt trots

Daarom gaven de kindergemeenteraadsleden het advies om rondleidingen te geven, plattegronden te maken en erfgoedevenementen en boottochten te organiseren. Geen oersaaie natuurlijk, waarbij je alleen maar hoeft te luisteren en lezen, maar spannende rondleidingen, plattegronden en evenementen, met veel uitdagende spelletjes, opdrachten en interessante weetjes.

Advies

Op avontuur met HIT

Na het advies van de Kindergemeenteraad zijn we aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een passende manier om kinderen op onderzoek te laten gaan naar kunst, cultuur en erfgoed. We maakten al SchavUIT doeboeken en erfgoedfilms en na een flinke doorontwikkeling ontstond, uiteraard met de hulp van kinderen, HIT: het Historisch Inspectie Team.

Resultaat

Voor kinderen, scholen en gezinnen

Inmiddels zijn er leskranten gemaakt over het cultureel erfgoed van Aleida, Liduina, Annie M.G. Schmidt en de geschiedenis van de scheepsbouw in Schiedam. Alle kranten hebben het doel om kinderen, vanuit hun eigen intrinsieke motivatie en enthousiasme spelenderwijs van alles te leren over het cultureel erfgoed van hun eigen stad.


Partners

  • De Groot Fonds

 

Terug naar het overzicht