Schiedam is een stad vol erfgoed-schatten. Mooi om naar te kijken, maar vooral ook leuk en belangrijk om te weten wat het verhaal achter zo’n bijzonder stukje erfgoed is! Dit soort verhalen zorgen er namelijk voor dat kinderen zich trots voelen op hun stad en het lokale erfgoed. Daarom adviseerden de kinderen uit de Kindergemeenteraad van 2015 -2017 om die verhalen vooral niet verborgen te houden, maar ze vol enthousiasme te vertellen. En dus werd, op advies van de Kindergemeenteraad, de HIT-krant in het leven geroepen. Een educatieve erfgoedkrant waarmee kinderen, begeleid door de personages van HIT (het Historisch Inspectie Team), zelf op onderzoek uit kunnen gaan in de stad om zo het erfgoed te ontdekken en beleven!

In het kort

  • Educatieve erfgoedkrant voor in de klas
  • Naar een advies van de Kindergemeenteraad 2015 – 2017
  • Maakt kinderen trots op Schiedam
  • Met steun van het De Groot Fonds

Hoe maak je erfgoededucatie

Het idee voor de HIT-krant ontstond toen de Kindergemeenteraad van 2015-2017 zich verdiepte in cultuur, erfgoed en de binnenstad. In opdracht van de gemeente deden we samen met hen onderzoek naar wat er op dat gebied aan aanbod is en wat er verbeterd zou kunnen worden om het nog leuker en toegankelijker voor kinderen te maken. Uit het onderzoek van de Kindergemeenteraad bleek dat er al behoorlijk wat aanbod is, maar dat kinderen hiervan vaak niet goed op de hoogte zijn. Daarnaast trokken zij de conclusie dat erfgoededucatie echt nog wel wat spannender kan.  Erfgoed lijkt misschien saai, maar als je op een toffe manier de verhalen erachter leert kennen, dan komt de geschiedenis echt een beetje tot leven. En dat is leuk!

Meer kennis maakt trots

Daarom gaven de kindergemeenteraadsleden het advies om rondleidingen te geven, plattegronden te maken en erfgoedevenementen en boottochten te organiseren. Geen oersaaie natuurlijk, waarbij je alleen maar hoeft te luisteren en lezen, maar spannende rondleidingen, plattegronden en evenementen, met veel uitdagende spelletjes, opdrachten en interessante weetjes. Dat zorgt er namelijk voor dat kinderen het leuk vinden om meer over de geschiedenis van hun stad te weten te komen.

Op avontuur met HIT

Na het advies van de Kindergemeenteraad zijn we aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een passende manier om kinderen op onderzoek te laten gaan naar kunst, cultuur en erfgoed. We maakten al SchavUIT doeboeken en erfgoedfilms en na een flinke doorontwikkeling ontstond, uiteraard met de hulp van kinderen, HIT: het Historisch Inspectie Team. Een fictief groepje kinderen dat enorm nieuwsgierig is naar al die verhalen die Schiedam te bieden heeft. Elk personage heeft karakteristieke eigenschappen. Samen gaan ze als rolmodellen op onderzoek uit in de stad. In de HIT-krant rapporteren de kinderen hun bevindingen. Dat doen ze aan de hand van een aansprekende plattegrond met weetjes, opdrachten en een lekker weglezend, informatief stripverhaal. Ook verschijnt er tegelijk met elke krant een filmpje waarin één van de teamleden een voorproefje geeft op het avontuur. Om ervoor te zorgen dat HIT-krant aansluit bij de belevingswereld van kinderen, wordt elke nieuwe editie getest door een kinderpanel. Zo zorgen we ervoor dat kinderen met veel plezier op pad gaan om vol trots naar alle erfgoed-pracht in hun stad te kijken.

Voor kinderen, scholen en gezinnen

Inmiddels zijn er leskranten gemaakt over het cultureel erfgoed van Aleida, Liduina, Annie M.G. Schmidt en de geschiedenis van de scheepsbouw in Schiedam. Alle kranten hebben het doel om kinderen, vanuit hun eigen intrinsieke motivatie en enthousiasme spelenderwijs van alles te leren over het cultureel erfgoed van hun eigen stad. Ook geven we ze een mooi inkijkje in hoe die stad er honderden jaren geleden uitzag.

 

De lespakketten zijn gratis beschikbaar voor alle basisscholen in Schiedam en worden bijvoorbeeld dankbaar ingezet tijdens de Kinderboekenweek of tijdens themaweken.

 

Behalve op scholen zijn de HIT-kranten tevens verkrijgbaar in een aantal erfgoedpanden in de stad (zoals bibliotheek De Korenbeurs en het Wennekerpand), zodat je ook als gezin op onderzoek uit kunt gaan. Indien gewenst kan er een gastles inclusief wandeling worden verzorgd door een docent van de Kleine Ambassade.

Partners

  • De Groot Fonds