Veel jongeren maken zich zorgen. Over zichzelf, over familie, over de toekomst, over het milieu, de wereld. Over de vraag: wat voor kansen heb ik eigenlijk? Maar liefst een op de drie jongeren heeft mentale problemen. Jongeren geven aan dat we het daar veel vaker over zouden moeten hebben. Meer praten dus, niet alleen om te ontdekken wát het probleem nu eigenlijk is, maar ook om te ervaren dat je er niet alleen voor staat en te leren waar je terechtkan. Met de campagne ‘deel jouw shit’ helpen wij jongeren om die behoefte breed onder de aandacht te brengen en onderzoeken we samen met jongeren wat zij nodig hebben.

IN HET KORT

  • maakt mentale gezondheid bespreekbaar
  • naar het advies van jongeren
  • online- en offlinecampagne
  • I’ve Got the podcast
Kennis

Naar gevoel in de onderbuik

Jongeren vertellen ons steeds vaker dat zij zich zorgen maken. Over grote dingen, over kleine zaken. Ze lopen rond met een knoop in hun maag. Of met een naar gevoel in de onderbuik. Uit onze projecten, uit de jeugdmonitor en in de media blijkt dat jongeren hier erg mee kunnen zitten.

Onderzoek

Wat zit er dwars

Voordat je kunt werken aan de verbetering, moet je eerst in kaart brengen wat de knelpunten zijn. Samen gaan we op onderzoek uit. Waar lopen jongeren tegenaan? Welke problemen hebben zij? Met welke shit moeten ze dealen? Daarin zijn verschillende gradaties te onderscheiden. Je hebt keutels (kleine baaldingen), flatsen (dingen die je overvallen), drollen (dingen waar je je serieus zorgen over maak), en derrie (grote problemen waar je eigenlijk hulp bij nodig hebt).

Advies

Gooi het eruit!

In januari zijn we gestart met een on- en offlinecampagne om aandacht te vragen voor de mentale gezondheid van jongeren. En we organiseren Mentale Maandagen, bijeenkomsten over de verschillende shit waar je mee kunt zitten. Keutels, flatsen, drollen of derrie. Hier kun je praten over wat je dwarszit. Want volgens jongeren is dat het begin van de oplossing.

Resultaat

Van een sombere naar een hoopvolle toekomst

Met de campagne vragen we aandacht voor mentale gezondheid en maken we een start met de oplossing ervan. Door tijdens de Mentale Maandagen samen met jongeren op het onderwerp in te gaan. En door in de ‘dit-zit-mij-dwarscast’ problemen en tips te bespreken, en die vervolgens weer te delen. Voor de meeste keutels en flatsen blijkt dat erover praten een hoop scheelt. Voor de wat zwaardere drollen en derries is meer nodig.


Partners

 

Terug naar het overzicht