Op vrijdag 20 september zaten we met zijn allen weer in de raadszaal van de gemeente in Sneek. Wethouder Michel Rietman en verschillende mensen die bij de gemeente werken, kwamen ons daar uitleg geven over hoe zij de adviezen van de Kinderconferentie hebben opgepakt. En er is veel mee gedaan! Veel te veel zelfs om hier allemaal in de nieuwsbrief te noemen, maar we willen er wel een paar hoogtepunten uitlichten.  

Funbox en Sportleaders vaker bij jou in de buurt 

De gemeente heeft goed naar ons geluisterd als het gaat om het organiseren van activiteiten voor iedereen. De funbox, een aanhanger vol met toffe spelmaterialen die velen van jullie al wel eens voorbij hebben zien komen, is een enorm succes. Daarom heeft de gemeente ’m nu ook echt gekocht. De funbox blijft dus nog heel lang doorgaan!

Het beweegteam van de gemeente gaat dit jaar ook beginnen met het organiseren van allerlei superleuke naschoolse activiteiten op speelplekken in de buurt van scholen. En voor de dagen dat het beweegteam en de funbox al op andere plekken worden ingezet, zijn er jonge Sportleaders opgeleid. Deze jongeren kennen nu heel veel spellen die leuk zijn voor kinderen vanaf 10 jaar en gaan ervoor zorgen dat die gespeeld worden. Alle jongeren van twaalf tot achttien kunnen trouwens zo’n opleiding doen. Zij geven zich op bij de gemeente, en na een korte cursus kunnen zij in hun buurt helpen om het buitenspelen leuker te maken. Als jij 12 jaar bent, kun jij jezelf daar dus ook voor aanmelden. 

Junior Klimaat- en energiecoach 

Ook op het gebied van duurzaamheid is de gemeente weer druk bezig geweest. Zo was één van onze adviezen dat duurzaamheid iets is dat je samen op moet pakken. Daar heeft de gemeente wel een héél mooi plan voor bedacht: de Energiefixers. Via allerlei clubs en verenigingen, en in samenwerking met energiecoöperaties, worden er een heleboel vrijwilligers ingezet. Die helpen inwoners om – helemaal gratis – energiebesparende maatregelen te nemen, zoals tochtstrips en radiatorfolie. De vrijwilligers krijgen hiervoor een vergoeding die ze niet zelf houden, maar doneren aan verenigingen, initiatieven en goede doelen die bijdragen aan duurzaamheid en leefbaarheid in de wijk. Dat zijn in één klap dus heel veel punten op onze duurzaamheidschecklist!  

En dat is nog niet eens alles, want we adviseerden ook dat er op school meer kennis moest worden gegeven over het onderwerp duurzaamheid. Inmiddels hebben al 600 leerlingen meegedaan met het project Junior Energiecoach, waarin je kon leren hoe je op een goede manier omgaat met energie. Vanaf maart gaat Junior Klimaatcoach van start, zodat je te weten komt wat je zelf allemaal kunt doen voor een beter klimaat. En al die kennis kunnen kinderen natuurlijk dan weer overdragen aan hun familie, vrienden en buren!  

Er was hier nog wel een kleine kanttekening bij: veel scholen willen namelijk meedoen met deze projecten, omdat zij er geen tijd voor kunnen vinden in het drukke lesschema. Dus heb jij nog nooit gehoord van deze lespakketten, vraag dan eens aan je leerkracht of de directeur of jullie er niet tóch mee aan de slag mogen. Want we hebben iedereen nodig, niet alleen de gemeente, om de adviezen van de Kinderconferentie uit te voeren!